بخشی از متن پاورپوینت کشور مغرب :
مراکش
مراکش یکی از کشورهای اسلامی میباشد که از شرق با کشور الجزایر, از غرب با اقیانوس اطلس, از جنوب با کشور موریتانی و از شمال با دریای مدیترانه همسایه است.
فهرست مندرجات
1 - نگاه اجمالی2 - تاریخ
3 - جغرافیا
4 - ساختار سیاسی
5 - اوضاع فرهنگی
6 - دین
7 - آثار تاریخی
8 - اوضاع اقتصادی
9 - پانویس
10 - منبع
نگاه اجمالی
مراکش یا مغرب, کشوری در شمال غربی آفریقا است. مراکش ساحلی طولانی با اقیانوس اطلس دارد که از شمال به جبل الطارق و دریای مدیترانه میرسد. کشور مراکش از شرق با کشور الجزایر, از غرب با اقیانوس اطلس, از جنوب با کشور موریتانی و از شمال با دریای مدیترانه همسایه است. مراکش ادعای مالکیت بر صحرای غربی را دارد و بخش عمدهای از آن را از سال, اداره کرده است. وضعیت صحرای غربی هنوز مورد اختلاف و مناقشه است. پایتخت مراکش شهر رباط است. نام (مراکش) در فارسی امروز معمولتر از (مغرب) است, زیرا نام بین المللی پادشاهی مغرب مراکو است که برگرفته از نام مراکش است. بنابراین, کاربرد نام مراکش به جای مغرب در زبان فارسی بهتر است به ویژه اینکه دولت آن کشور نام رسمی بین المللی مراکو را به رسمیت میشناسد و نه نام عربی المغرب. ترکیه تنها کشور دنیا است که از پادشاهی مراکش با نام کشور فاس نام میبرد.
تاریخ
قبایل بربری یا آمازیغ ساکن منطقه شمال آفریقا از دیرباز دارای روابطی گسترده با ملل و تمدنهای کهن فنیقی, کارتاژی, رومانی, وندالی و بیزانسی بودهاند. با این وجود هیچ یک از این تمدنها توانائی تسلط کامل بر منطقه را نداشتهاند چرا که قبایل ساکن آن دارای صفات متمایزی چون ایستادگی و مقاومت و همچنین آزادیخواهی و پایبندی به فرهنگ و زبان خود بودند. با رسیدن دعوت اسلامی به آن منطقه در سال هجری قمری (برابر سال میلادی), ساکنان منطقه با اهداف اسلامی آشنا گشته و در نتیجه دین نوین اسلام را پذیرا شدند. اسلام سر انجام در سال هجری قمری (برابر سال میلادی) و به طور مشخص پس از گریز یکی از نوادگان پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم, معروف به مولا ادریس بن عبدالله بن الحسن بن الحسن بن علی, از دست حاکمان عباسی بغداد, اسلام به صورت ریشهای و بنیادین در این منطقه گسترش یافت. مراکشیان وی را به امیرالمؤمنین بودن برگزیده و پس از بیعت و اعلام وفاداری, با کمک ایشان نخستین دولت اسلامی مستقل از خلافت مشرق عربی را بر پا نمودند که نام دولت ادریسیان را به خود گرفت. ساکنان و حکمرانان مراکش, گذشته از تفاوتهای قبیلهای و ریشهای خود, ضمن پایبندی عمیق به ارزشهای اسلامی بر نشر و تبلیغ رسالت محمدی و اهداف آن نه تنها در سراسر کشور بلکه در مناطق جنوب و دیگر سرزمینهای آفریقایی و همچنین در مناطق شمال و کشورهایی همچون اسپانیا, پرتغال و جنوب فرانسه همت گماردند.
سالهای, مصادف با حکومتهای حسن اول, عبدالعزیز و مولای حفیظ است. این دوران در پرتو رقابت قدرتهای بزرگ استعماری, مراکش استقلال خود را حفظ میکند. لیکن در سال, پس از موافقتنامههای الجزیره (م), فرانسه بخش عظیمی از مراکش را اشغال میکند و از این سال به بعد مبارزه علنی مردم علیه سلطه فرانسه تحت رهبری عبدالکریم خطاب آغاز میگردد. در سال میلادی, محمد بن یوسف (محمد پنجم) به تخت سلطنت مینشیند و به علت مخالفت با سلطه فرانسویان, بدون اینکه خواهان گسستن کامل از فرانسه باشد تبدیل به یک چهره ملی میگردد که در آینده به پدر استقلال مراکش شهرت مییابد. فرانسه که حاضر به قبول استقلال مراکش نبود سعی کرد از برخی عناصر مرتجع علیه محمد پنجم استفاده نماید که در راس آنها الجلاوی بود. لذا به خواسته هواداران الجلاوی که خواستار عزل محمد پنجم بودند جواب مثبت داد و محمدپنجم را به همراه خانواده اش به ماداگاسکار تبعید نمود. تبعید محمد پنجم نقش مثبتی در تحقق استقلال این کشور ایفا نمود و مردم خواستار بازگشت وی و اعلام استقلال کشور شدند. از طرفی قیام الجزایر علیه فرانسه عاملی در جهت تضعیف حضور فرانسه در مراکش گردید و فرانسه به منظور جلوگیری از سرایت این قیام بر تمامی منطقه و فشارهای مردمی در داخل, به تدریج زمینه را برای پذیرش خواست عمومی مردم مراکش فراهم نمود. در نوامبر, محمد پنجم به کشور بازگشت و در مارس, فرانسه استقلال کشور مراکش را به رسمیت شناخت. پس از استقلال مراکش ملک محمد پنجم (تا مارس) و ملک حسن دوم (تا ژوئیه), بر تخت سلطنت نشستند و از این پس تا کنون نیز ملک محمد ششم بر این کشور حکومت دارد.
جغرافیا
کشور پادشاهی مراکش که در زبان عربی به آن (المملکه المغربیه) گفته میشود, نخستین کشور شکل گرفته مغرب مسلمان است. این کشور در ایران به نام (مراکش) شناخته میشود. در سازمانهای بین المللی از جمله سازمان ملل متحد برحسب مورد زبانی, بنام coraM یا occoroM است چرا که واژه مغرب, مفهوم گسترده (مغرب بزرگ) (شامل کشورهای الجزایر, تونس و مراکش) را افاده میکند. مراکش نزدیکترین کشور آفریقایی به اروپا است که به وسیله تنگه جبل الطارق از آن جدا میگردد و در واقع فاصله میان مراکش و اسپانیا حدود کیلومتر است. مهمترین بندرهای مراکش عبارتند از: کازابلانکا (دارالبیضا ), طنجه, ناضور, محمدیه, آسفی و اگادیر. مهمترین شهرهای مراکش نیز: رباط (پایتخت سیاسی اداری), کازابلانکا (دارای مرکزیت اقتصادی تجاری), فاس (دارای نوعی مرکزیت مذهبی فرهنگی), مراکش (دژ فرهنگ بربر), طنجه, اگادیر (شهرهای توریستی), ایفرن, مکناس, وجده, تتوان, محمدیه و قنیطره (کنیترا) هستند.
شایان ذکر است دو شهر سبته و ملیلا که مشرف بر دریای مدیترانه هستند در حاکمیت قرنی اسپانیا قرار دارند و از نظر دولت مراکش این دو شهر و چند جزیره کوچک دیگر متعلق به آنها است اما اسپانیا این سرزمینها را اسپانیایی میداند که در این صورت/ کیلومتر به خاطر شهر سبته و/ کیلومتر به خاطر شهر ملیلا مرز زمینی با اسپانیا وجود دارد.
به طور کلی مراکش دارای آب و هوایی معتدل و بارانی است. این کشور در مناطق شمالی تحت تاثیر آب و هوای مدیترانهای و در مناطق غربی و شمال غرب متاثر از آب و هوای اقیانوس اطلس است. در مناطق داخلی, مراکش دارای آب و هوای قارهای بوده و در رشته کوههای اطلس بارش برف و باران بیشتر میشود. مناطق جنوبی دارای آب و هوای گرم و بیابانی است.
جمعیت مراکش (با احتساب صحرای غربی), حدود میلیون نفر است که/ درصد را مردان و/ درصد را زنان تشکیل دادهاند از این تعداد جمعیت درصد در مناطق شهری و درصد در مناطق روستایی زندگی میکنند. تراکم جمعیت در هر کیلومتر مربع نفر و میانگین نفرات خانوار/ درصد است. میزان بیسوادی در کشور نیز حدود درصد جمعیت است که نرخ بیسوادی در زنان درصد و در مردان حدود درصد است. نرخ بیکاری در این کشور بالغ بر درصد جمعیت فعال است.
مراکش در ساحل جنوبی دریای مدیترانه و جنوب تنگه جبل الطارق قرار دارد که توسط آن ارتباط میان دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس فراهم میشود. از سویی مراکش از موقعیتی استراتژیک در میان کشورهای شمال آفریقا برخوردار است چرا که علاوه بر واقع شدن در حوزه جنوبی دریای مدیترانه و جنوب تنگه جبل ا